2014. május 12., hétfő

Pár szó az Egészséges étkezésről

Sokan túlgondolják ezt a témakört.  Rengeteg kérdést kapok, amikor azt mondom, hogy igyekszem eszerint táplálkozni, hogy: De akkor mi van a csokival? A süteményekkel? Ezt nem úgy kell elképzelni, hogy akkor holnaptól reggelire csak kovásztalan tönkölylapocskákat kenhetsz meg padlizsánkrémmel, kápia paprikával. Szó sincs erről. Tovább megyek még csak a mama kedvenc főztjeit sem kell hanyagolnod.

Eleinte legalábbis.

Nálam sem feltétlenül ezt jelenti az egészséges étkezés. Mindössze néhány "szabályt" kell betartanod és máris mérföldekkel többet tettél a testedért, mint sokan mások. Nézzük meg őket:

Víz:

A lényeg, hogy minden nap figyelj arra, hogy megidd a megfelelő mennyiségű vizet. Nap végéig lehetne sorolni a pozitív hatásait kedve attól, hogy segíti az anyagcserét egészen addig, hogy kisebb eséllyel lesznek ízületi fájdalmaid. Bárhol rákereshetünk kismillió okot találunk. Igyunk vizet!

Ne egyél Ipari hulladékot:

Fontos, hogy elhagyjuk a gyorskajákat. Alacsony a tápértékük, tele vannak ízfokozókkal és még csak jól sem lakunk tőlük. Itt a cél igazából az lenne, hogy átszokjunk arra, hogy teljes mértékben magunknak készítjük az ételeket. De már bőven eleget megteszel az érdekedben, ha nem eszel szemetet.

Zöldség:

Röviden: Minden étkezésedben szerepeljen valami zöldség. Sokan kérdezik, hogy nem unalmas minden nap csirkét enni rizzsel? Egyrészt variálható a rizs is (Köles vagy kuszkusz például), másrészt hogy lenne ugyanaz? Ehetek hozzá mexikói zöldségkeveréket, franciát, kukoricát, zöldborsót, göngyhagymát, vöröskáposztát, valamilyen salátát, uborkát vagy akár brokkolit. Unalmas? Ugyan.
Egyébként itt jegyezném meg, hogy az egészséges étkezés egyik szimbóluma talán a brokkoli. Nagyon sokáig ódzkodtam tőle, de megpróbáltam és borzalmas volt elsőre, meg másodjára is...  Aztán egyszer csak megszerettem, és azóta az egyik kedvencem. Minden fejben dől el.

A cukor és a Szénsavas üdítők:

Az emberi szervezetnek nincs szüksége cukorra csak és kizárólag az edzés utáni. Lehetőleg a fehér cukrot próbáljuk meg minél jobban kizárni az életünkből. Helyettesíthetjük édesítő szerrel vagy nyírfacukorral. A fehér cukornak nagyon rossz a hasznosíthatósága, emeli a vércukorszintet, satöbbi satöbbi.
A szénsavval az a probléma, hogy segíti a szervezetben megkötni a zsírokat, elvonja a kálciumot. Elég halálos kombó.



Ha mindezekre elkezdtünk odafigyelni és rájöttünk, hogy a közérzetünk is jobb, akkor elkezdhetünk gondolkodni drasztikusabb, nagyobb volumenű változtatásokon, de addig is ezek az untig ismételt szabályok betartása elég. Jöhetnek a vitaminok, táplálék kiegészítők, hiszen annak ellenére, hogy sokan gondolják így, nem az ördögtől való dolgok.

Szeretném leszögezni, hogy ez nem muszáj kérdése. Ez a TE döntésed. Akkor csináld ha hiszel benne, azért csináld mert Célod van vele. Nem azt mondom, hogy nulla huszonnégyben erőltetned kell, dehogy.  Én is elszoktam csábulni, igaz ritkán. 

Utolsó jó tanács, ne legyünk képregényhősök: "végre elkaptalak Pókember, annyi év üldözés után, itt vagy előttem leláncolva, megölhetnélek most is, de inkább rakok rád egy bombát, ami 1 órára van időzítve, h legyen időd megszökni és itt hagylak egyedül h véletlenül se tudjalak megállítani ha megpróbálnád!'


Kezdjük el.
Kezdjük el most.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése