2014. augusztus 9., szombat

A táplálék kiegészítőkről konyhanyelven szakzsargon mentesen

Minden kezdőben az első felmerülő kérdés, hogy ha testépítésről van szó, h mit szedjek, h izmosabb legyek / fogyjak?  BCAA? Kreatin? L-karnitin?

A legtöbbeket itt éri az első csalódás, ugyanis egyik sem. Egy kis kutakodás után az ember elég sok sorrendet talál, viszont mindegyik megegyezik az első pár helyen szereplő termékben, ami messze nem a "csodahozó" kreatin.

1. Multivitaminok
Nem, nem, ne tekerj tovább. Valóban a legfontosabb. Ez segíti az immunrendszered, hogy egészséges maradj, mi történik akkor ha lebetegszel? kihagyod az edzést (az izmok nem kapnak stimulációt), nem lesz étvágyad (nem viszed be a növekedéshez kellő mennyiségű tápanyagot).

Dehát nem vagyok beteges típus?!

A multivitaminok segítenek a tápanyag hasznosításában, a fehérje beépülésében, a regeneráció gyorsításában. Próbáld csak ki, keress rá a C-vitamin hatásaira, hidd el még az is fel lesz sorolva, hogy beszedi helyetted a kiteregetett ruhákat, ha jönne az eső.

de a vitamintól nem leszek izmosabb!

amennyiben ez az érvelés továbbra is felmerül, akkor bizonyára tudod, hogy a láb edzésének semmi értelme, mert az nem mellbicepsz és valószínűleg rájössz, hogy rossz helyen jársz.
Mindenképpen a multivitamin az első lépés, ezt ki lehet egészíteni a c-vitaminnal és egyéb vitaminokkal. A B-vitaminok többek közt például elősegítik az éhség érzetet is, így az ember többet tud enni, amiből többet profitálhat tömegnöveléskor.

2. Fehérje
Bizonyára örülsz, mert ezt ismered, ezt te is az dobogósnak tippelted volna, hiszen a fehérje az izom és különben is mindenki ezt ajánlotta. Nem  véletlenül, hidd el. A fehérje az izmok építésében a téglák, ebből lesz az izom. Kis túlzással. Amit viszont tudni kell róla, hogy nem mindegy milyen forrásból származik. A testépítéshez az állati eredetű fehérjék az ideálisak, a növényi eredetűek maximum kiegészítésnek jól. Plusznak. Szóval ha tömegelés céljából vettél szójafehérjét van egy rossz hírem, lassabb lesz. Állati eredetű fehérje a tejsavó, a kazein, a marhafehérje vagy tojásfehérje például.

Ami elengedhetetlen: Tejsavó fehérje a legideálisabb, gyorsfelszívódású, edzés utánra ez a legjobb. A kazein a lassú felszívódású, nem azonnal hasznosul, hanem szépen lassan módjával, idővel. Emiatt is javasolják például estére, amikor a szervezet le van lassulva, alszik és szépen folyamatosan ellátja fehérjével. Idetartoznak a tejtermékek. (Ezért SEM ISZUNK FEHÉRJÉT TEJJEL).

Tojás: igen tudom Rocky, de nem, nem iszunk tojást nyersen. Nem azért mert undorító, hanem mert sütve/főzve jobban hasznosul. ja igen és mert undorító.

És a végére a sajnos manapság már tisztázandó dolog: a fehérje nem szteroid. Ha nem hinnél a sok buta kondisnak, akkor nézz meg egy csirkemellen-hekken-tejen-bármin tápérték címkét

3. Minden egyéb
Innentől már az emberre van bízva, hogy hogyan folytatja Kreatinnal segíti elő a sejtek osztódásait, BCAA vagy egyéb aminósavakkal segíti a regenerációt vagy fehérje beépülést, vagy a halolajjal (Omega 3) adja meg szervezete számára a szükséges esszenciális zsírokat, Gyorsfelszívódású szénhidráttal segítjük elő a tömegelést és lehetőleg nem gyilkoljuk magunkat iparimennyiségű cukorral (szőlőcukor/fruktóz). Innentől már minden a pénztárcára van bízva.


4. Tömegnövelők
Ez lényegében a fentiek egy megszabott koncentrációban kialakított verziója. Tartalmaz fehérjét, szénhidrátot és általában minimális vitamint illetve kreatint. Ez kezdőknek van, akik nem tudják milyen alapelvek alapján és mikből tegyék össze a tápkiegjüket.

Amit érdemes tudni a táplálék kiegészítők szedése előtt, bár nem szeretjük elismerni és szemet szoktunk hunyni felette:

Kicsit elemezzük a nevét és rájövünk, hogy ez a táplálkozást hivatott KIEGÉSZÍTENI. Magyarul akkor érdemes használni, ha az étkezés rendben van. Nem, nincs. Különben nem gondolkoznál el ezen. Igen segít. Igen vegyél vitamint, használd, de mellette törekedj arra, hogy az alap étkezéseiden változtass, ha kell növeld a számát, tisztítsd meg a hulladéktól, növeld a fehérje és zöldség tartalmát, ilyenek.

Érdemes minden kiegészítőnél elolvasni az ajánlott adagolást, mikor hányszor, hányat.  Ezt lehetőleg ne lépjük túl, nálunk okosabb emberek állították össze és számolták ki. Érdemes megnézni az ajánlott napi beviteli mennyiséget vitaminoknál és elgondolkodni, hogy miért nem találunk semelyik kondisboltban (csak patikákban) olyan multivitamint, ami az ajánlott mennyiséget ne lépné túl legalább 80%-al és lehet gyártani az összeesküvés elméleteket. Megjegyzem valahol jogosan.

Ha bármiből is többet akarunk szedni, kérjük ki olyannak a tanácsát, akinek lehet adni a véleményére, vagy kutakodjunk picit, akár itt (hogy csak hazánk egyik legnagyobb oldalát mondjam) és gondolkozzunk el azon, hogy egy cég, ami ezen termékek árulásából áll, miért nem ajánl mégis kétszer akkora adagotmondjuk a kreatinból alkalmanként.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése