2014. szeptember 25., csütörtök

Könyvajánló #01 Fegyencedzés

Bizton állíthatom, hogy a Fegyenedzés könyv egy kötelező olvasmány. Főként kezdők / újrakezdőknek ajánlott leginkább, de minden sportoló számára kötelező, mert rengeteg hasznos információt tartalmaz, amit hajlamosak vagyunk elfelejteni. Mindenkinek ajánlott a megvétele és többszörös elolvasása.


A könyv terjedelme, ha kivesszük belőle a konditerem szidását, ami reklámfogás, körülbelül olyan 60-80 oldal. Egy remekül felépített fokozatosan nehezedő és jó, saját testsúlyos rendszer. Mindenképpen érdemes kipróbálni. Rávilágít a lassú, szabályos és kontrolált gyakorlat végézs fontosságára.
Sajnos, mint oly' sok dolog, ez sem tévedhetetlen. Fontos, hogy ne vegyük 100%-ban szentírásnak a könyvet. Mivel minden ember más és másképp (sehogy?) edzett élete folyamán, így más dolgokban erős és más hiányosságai vannak. Ebből is adódik néha a rossz (?) sorrend a gyakorlatoknál. De térjünk is ki ezekre tételesen:
Fekvőtámasz:
  • Mivel minden ember más így vitatott, hogy a fekvőtámaszban a 6. Close pushups vagy az Uneven pushups a nehezebb. Előbbinél ugye sokkal többet kell egyensúlyoznunk, stabilizátor izmok jobban részt vesznek a mozgásban, nem is beszélve a tricepsz megnövelt szerepéről, míg utóbbiban az egyik kezet vesszük ki részben a mozgásból. Számomra ez a sorrend így jó volt, de vannak, akik ezt előszeretettel csinálják fordított sorrendben
  • Személyszerint a 8. lépésnek nem sok értelmét látom, vagy cseréljük ki a 9.-kel és fordított sorrend, vagy hagyjuk el teljesen és a Lever pushups után rakjunk be egy másik rávezető lépést, például a One Arm Kneeling pushups-ot vagy végig mehetünk előlről az egész folyamaton, csak egy kézzel (fal, emelt tárgyon, térdelve, stb)
Lábemelés:
  • A progresszió tökéletes, ami sok embert kellemetlenül érint (engem is többek között), hogy amikor vízszintesről függőlegesre vesszük az irnyát, hogy nem is a térdfelhúzás, ami kifáraszt minket (és a hasizmunkat), hanem a fogóerőnk, hogy nem tudjuk magunkat addig a rúdon tartani, amíg tartana a sorozatunk és a fogóerőnk miatt kell befejeznünk a sorozatot.
Húzódzkodás:
  • A nagyobb gondok itt az első gyakorlatokkal vannak. Az első lépés lényegében felesleges. Rekreációs szempontból jó, vagy olyanoknak, akik soha életükben nem sportoltak semmit.
  • A második lépés ismét kérdéses, mert sokan eljutnek egy ismétlés számig és ott elakadnak, stagnálnak egy ponton és nem tudnak tovább lépni. Itt segítség lehet a Grease the Groove technika Pavel Meztelen Harcosából, vagy az egyszerű tovább lépés is.

    A másik nagy problémám ezzel a gyakorlattal, hogy ez egy vízszintes irányú mozgás, míg a húzódzkodás egy függőleges irányú. Testépítő berkekben azt mondják, hogy míg a függőleges irányú gyakorlatok szélesítik a hátizmot, a vízszintes irányú vastagítja azt. Talán ezért is van ez a stagnálás és ezért is jelenthet gyógyírt arra, ha átlépjük és vissza-vissza térünk.
    Véleményem szerint ez egy olyan gyakorlat, amit a húzódzkodás mellett is kéne végezni
Guggolás:
  • Az első lépés ltezéséről nem kell tudomást venni
  • A 7. lépés (uneven Squad) egy borzalmas gyakrlat, számomra nehezebb is, mint az azt követő. Fel lehet őket cserélni, de szerintem itt az egész programot helyettesíthetjük Pavel Meztelen harcosában említett rávezetőkkel. Eleinte egy lábbal leülsz egy székre, majd egyre alacsonyabb tárgyra, és folyamatosan kiveszed belőle a lendületet. Én így értem el az egy lábas guggolást.
Híd:
  • Nincsen semmi gond a gyakorlatokkal, mindegyik indokolt. Volt olyan gyakorlat, amin fél évet időztem el. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy egyelőre nem sikerült eljutni a Mesterlépésig.
Kézenállás:
  • Vannak, akik hisznek a mesterlépés létezésében. Nem nagyon láthattunk még rá példát
  • Fontos, hogy ha több hónapja próbálkozunk, de az első lépésnél csak nem sikerül elérni a 2 percet, az nem gond, lépjünk tovább. Nekem 90 sec volt a rekordom, ott kezdtem el stagnálni, onnan léptem tovább.
A kisebb hibái ellenére is egy remekül felépített edzéstervnek, szó szerint TERV-nek érzem. A gyakorlatok rendesen le vannak írva, az okok, miértek, a kivitelezés, lehetséges nehezítések és variálások, két szint közötti szakadékon hogyan tudunk szűkíteni addig, amíg meg nem tudjuk ugorni a kettő közti távot, képekkel elátva.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése